Lenins kyss - Yan Lianke

Lenins kyss

By Yan Lianke

  • Release Date: 2011-09-16
  • Genre: Fiction & Literature

Description

”Skulle du ha sett på maken: Det var midt i hetebølgen, folk hadde det ikke gosselig, og så begynte det å snø! Været var virkelig sykt, det hadde gått fra vettet ...” 
Slik innledes Yan Liankes storslagne romanverk Lenins kyss. En liten landsby i Henan-fjellene utmerker seg ved å være tilholdssted for distriktets funksjons- og bevegelseshemmede. Her tilbringer de blinde, enøyde, halte, døve, stumme og lamme fredfylte dager i landets og historiens utkant. Men etter en periode med uår må de gjøre noe for å tjene penger. Vel vitende om at Maos utstilte lik i Beijing tiltrekker seg mengder av turister og tilsvarende inntekter, bestemmer distriktslederen for å gjøre noe lignende: Han vil kjøpe liket av Lenin fra russerne og stille det ut i et praktmausoleum som utvilsomt vil lokke skarer av tilreisende. Men kjøpet må finansieres, og dermed legges en vanvittig plan: Landsbyboerne setter sammen en trupp av krøplinger, og med denne egenkomponerte varietéforestilling legger de ut på turné. Slik innlemmes den isolerte landsbyen i det ny-kapitalistiske Kina. 
Denne oppsiktsvekkende og virtuose romanen er det foreløpige hovedverket til Yan Lianke, der han skildrer de dyptgripende og ofte absurde forvandlingene som har ført Kina fra Maos revolusjon til dagens samfunn. 

YAN LIANKE (f.1958) debuterte i 1978 som skribent for Hæren. Han har utgitt flere romaner og en lang rekke novellesamlinger som kjennetegnes ved ny og oppsiktsvekkende tematikk. Han har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, blant annet de prestisjetunge Lu Xun-prisen (2000) og Lao She-prisen (2002), men flere av hans bøker er også blitt forbudt

Comments